Många drömmer om att ha sin egen fotostudio hemma för att kunna arbeta lite när som det passar eller för att ens fotografering är en hobby. Bor man i villa finns möjligheten att bygga ett litet hus på tomten, som ofta kallas attefallshus. Det finns bestämmelser för hur stort det får vara samt placering på tomten så titta upp alla regler innan ni sätter i gång.

När du bestämmer dig för att ett attefallshus är rätt väg för dig att få din egna fotostudio finns det olika sätt att få detta. Du kan välja att få ett helt nyckelfärdigt hus som du anlitar någon för att bygga upp det eller så kan du välja att köpa en färdig byggsats eller bygga från lösvirke. Om du väljer någon av de senare alternativen där du själv bygger hela eller delar av din fotostudio vill jag dela med mig av lite tips på vad du ska tänka på innan du sätter igång, som jag själv lärde mig när jag byggde min fotostudio i ett attefallshus på tomten.

Verktyg

Oavsett om du väljer en färdig byggsats eller att bygga från lösvirke så kommer du att behöva en del verktyg till hands.

Du kan välja att hyra in en del av verktygen som exempelvis en kap och gersåg om du inte känner att den kommer att komma till användning så mycket så att det är värt investeringen och platsen i förrådet. Förutom någon form av såg så behöver du en bra skruvdragare för det blir många skruvar som ska i och det underlättar verkligen att kunna använda en skruvdragare till detta. Dessa två verktyg är minimum vad du behöver men det finns självklart mycket mer som kan vara användbart såsom exempelvis en spikpistol.

Markförberedelse

Det första du behöver göra är att förbereda marken under ditt attefallshus. Det finns olika grunder att välja mellan som plintgrund, isolerande platta på mark eller varmisolerad krypgrund. Grunden är viktigt för att du ska få en bra konstruktion som håller så lägg lite tid på att undersöka de olika alternativen för att se vad som passar bäst på din tomt.

El, vatten, avlopp

Innan du börjar bygga bör du även bestämma om ditt attefallshus till exempel ska ha toalett eller kök. El kommer du att behöva för att kunna tända lampor när det är mörkt men vatten och avlopp är inget måste. Det kan däremot vara skönt att ha en toalett så att du kan gå på toa där och om ni önskar kan det även användas för övernattande gäster som då slipper gå in på toaletten om de till exempel behöver gå mitt i natten. 

Lycka till med ditt projekt och hoppas att du får en fin fotostudio!