Ullplädar

Många köper ullplädar och filtar under hösten och vintern när vi här i Skandinavien börjar krypa in i våra hus för att slippa mörkret och kylan. En del dom köper ullplädar och härliga filtar för att värma sig med när kylan tränger sig på medan andra är mer intresserade av att ha en snygg filt som passar in i hemmets inredning. Sedan finns det så klart de som tycker både och, att dom vill ha en vacker och värmande ullpläd. Men vad ska man tänka på när det gäller att köpa en filt? Vilket material ska du ha och framförallt vad ska filten eller pläden ha för egenskaper och syfte?

Ullpläd av merionull

Du har säkert hört talas om merinoull som sägs ha tagits från fårraser sedan sent 1100-tal. Vitsen med merinoull är att den är fantastiskt tunn och mjuk och passar därmed perfekt till värmande klädesplagg. Den används ofta i plagg för de som gillar att vistas utomhus under den kallaste delen av året, den fyller sin funktion som ullstrumpor, ullunderställ och värmande vackra ullplädar att mysa under hemmavid. Eftersom merinoullen är så tunn så blir den också mjuk mot kroppen och har inte några tendenser att bli stickig som många annars tycker att ull är mot huden. En annan positiv sak med merinoull är att det fortsätter värma även om du blir blöt.

Kashmir & nyzeeländsk ull

Två andra väldigt mjuka och sköna typer av ull är den nyzeeländska samt den asiatiska getullen som känns igen som kashmirull. Den sistnämnda är extremt mjuk och stark men om du har en pläd i kashmir så bör du dessvärre skicka den på kemtvätt om olyckan skulle vara framme. Men annars har kashmirullen väldigt bra värmeisolerande förmåga. Även den nyzeeländska ullen är mjukare än ”vanlig” ull och precis som kashmiren, väldig värmande. För övrigt så finns det många härliga plädar som är tillverkade i bomull.